Taxatanker

Mere end blot en køretur …

Er det farligt at være taxachauffør?

Efter det tragiske dødsfald, hvor en 65-årig kollega bliver bestilt af sine bødler, og derefter brutalt slået ned for senere af dø af sine kvæstelser, kunne man tænke, at det indlysende svar er; JA.
Ja, det er hamrende farligt at være taxachauffør.
Men er det også sandt?
Naturligvis er der en risiko, også for at blive slået ihjel som den rædselsfulde sag fra Brønshøj tydeligt viser, men risikoen er minimal.
Det tillader jeg mig at konkludere ud fra to forhold:
For det første bestilte de to mordere et offer, og det kan man på ingen måde gardere sig imod.
Heller ikke hvis man er pizzabud, prostitueret eller for den sags skyld på blind date, eller måske slæber et værtshusbekendtskab med hjem.
Det er umuligt, at sikre sig 100 procent, og mennesker bliver slået ihjel ved andres viljeshandlinger hver eneste måned.
Og hvorfor er det vigtigt?
Fordi man ikke kan beskytte sig selv imod komplet uforudsigelig ondskab.
Min kollega var på vej til en ganske almindelig centraltur – altså har hans bødler ringet ind til 4 X 48 og bestilt en vogn – hvorefter de har stået og ventet på ham. Da han når frem, og formentlig har hilst på dem, spørger de om de kan få en cykel med. Mens han rigger cykelgrejet til, slår de ham ned, og stjæler de få personlige ejendele han har med sig. Senere dør han af sine kvæstelser.
For at hamre pointen fast: Der var ikke en kinamands chance for, at min afdøde kollega kunne forudse hændelsen.
Den er foretaget af to personer af så afstumpet natur, at det befinder sig uden for det man kalder normalområdet for menneskelig adfærd.
De kunne lige så godt have besluttet at voldtage bagerjomfruen på vej til job, eller have udført et lige så brutalt røveri på den lokale tankstation eller Seven-Eleven. Eller et hjemmerøveri eller, eller, eller …
Det andet forhold, som jeg mener er vigtigt for at fastslå om det er særlig farligt at være taxachauffør, er antallet af kørte ture.
I Københavns Taxa – 4 X 35, som er det selskab jeg selv kører i, har vi vel omkring en tredjedel af alle kørte ture i vores område. Selskabet er det største i hovedstaden i skarp konkurrence med Taxinord, Dantaxi og Amager/Øbro.
Frit efter min hukommelse kører 4 X 35 lige omkring 8.000 ture i døgnet i gennemsnit. Tallet er formentlig snarere 10.000, men bare for at holde et konservativt og forsigtigt skøn, og for ikke at blive beskyldt for at fremhæve mit eget selskab, sætter jeg altså antallet til 8.000.
Hvis de tre andre selskaber sidder på de resterende 2/3 af markedet i København, så siger mit regnestykke altså at der køres 24.000 taxature i hovedstaden hvert eneste døgn. Igen runder jeg lidt ned … 20.000 er nemt at regne med.
20.000 x 365 dage om året = 7.300.000, mere end 7 millioner ture om året bare i hovedstaden.
Altså sætter der sig et fremmed menneske ind i en hyrevogn flere millioner gange om året, og i næsten alle tilfælde går det godt.
Det skal siges, at mine kolleger og jeg naturligvis også tager vores forholdsregler.
Der er områder i byen, hvor jeg nødigt tager ture fra, eller i hvert fald har antennerne ekstra langt ude. Og jeg er glad for overvågningskameraet om end det ikke havde effekt i den konkrete sag, fordi drabet fandt sted bag bilen.
Så ja, der er en risiko ved at være alene om natten, og nej, du kan ikke forudse om din næste kunde er øksemorder.
Men sandsynligheden er meget, meget lille.
Til gengæld er sandsynligheden for, at du det næste stykke tid møder chauffører, som er ekstra meget på vagt, ganske stor.
Så vær sød ved din chauffør i nat.
Der er trods alt, i hvert fald mig bekendt, ingen sager om taxachauffører som har slået deres kunder ihjel.

Husk at du kan downloade taxatanker som E-bog her:
http://www.turbineforlaget.dk/shop/skoenlitteratur/skoenlitteratur/taxatanker/

By | november 1st, 2014 | SHOW COMMENTS (2)

2 Responses

 1. Søren H. Nicolaisen says

  Godt skrevet Peter… Svært ikke bare at sidde og “sumpe” ovenpå denne triste nyhed…
  /Søren Nicolaisen

  • Peter Petersen says

   Tak Søren!
   Ja, det er trist at miste livet på en så meningsløs og bestialsk måde.
   Netop derfor tænkte jeg, at man må sætte lidt proportioner på.

   Peter